„Opožděné, ale vítané“: Bidenův Bílý dům zadržuje zásilky bomb pro Izrael

9. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Protiválečné hlasy v úterý uvítaly zprávu serveru Politico, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena odkládá zásilky dvou typů bomb, aby vyslala politický vzkaz Izraeli, s nímž se liší v názoru na podobu invaze do Rafáhu.

Bílý dům zprávu serveru Politico, která přišla v době, kdy Biden opět spojil protesty na univerzitách proti izraelské válce v Gaze s antisemitismem, nepotvrdil ani nevyvrátil. Od října, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu zahájil ofenzívu podporovanou Spojenými státy, čelí Biden rostoucímu tlaku, aby přerušil dodávky zbraní do země a využil svého vlivu k ukončení krveprolití, píše ne webu commondreams.org Jessica Corbett.

„Zprávy o tom, že Bidenova vláda odkládá prodej nejméně dvou typů bomb izraelské vládě v reakci na její katastrofální vedení války v Gaze, jsou velmi vítané. Toto chování se tento týden opět projevilo v Rafáhu, kde izraelská armáda zahájila limitovanou invazi, která, jak jsme ve skupině Win Without War již dříve varovali, může vést k dalším strašlivým válečným zločinům,“ uvedla v úterním prohlášení výkonná ředitelka skupiny Sara Haghdoosti.

 „Pokud prezident Biden podniká opožděný, ale nezbytný krok, aby podmínil prodej zbraní v souladu s americkými zákony a politikou a přiměl ke změnám ve strategii izraelské vlády, nemůže své záměry ponechat otevřené nesprávnému pochopení nebo překrucování ze strany těch, včetně premiéra Netanjahua, kteří v tomto konfliktu pokračují kvůli vlastnímu politickému prospěchu. Bílý dům nesmí ve svém úsilí zastavit ofenzívu izraelské vlády v Rafáhu nechat kámen na kameni - statisíce tamních vysídlenců nemají více času.“

Zatímco řada republikánů v Kongresu odsoudila údajný krok Bidenovy vlády, který má odložit dodávku bomb Izraeli, kritici izraelského útoku se připojili k Haghdoosti a tento vývoj - který přichází v souvislosti s tím, že Kongres a prezident schválili další miliardy na vojenskou pomoc Izraeli - uvítali .

Prezident organizace Refugees International Jeremy Konyndyk to označil za „opožděný, ale vítaný vývoj“, který „doufejme... signalizuje obrat k uplatňování otevřenějších podmínek pro americké transfery zbraní“.

Server Politico v úterý samostatně informoval, že podle zdrojů z Kongresu byla „zpráva Bidenovy administrativy o tom, zda Izrael během války v Gaze porušil americké a mezinárodní humanitární právo, odložena na neurčito“.

Izraelský válečný kabinet se v pondělí rozhodl zaútočit na Rafáh, přestože Hamás souhlasil s příměřím a dohodou o propuštění rukojmích. Biden již dříve prohlásil, že invaze Izraele do Rafáhu je „červenou linií“, a nyní čelí výzvám, aby si za tímto postojem důrazně stál.

„Izraelská vláda opět dokázala, že nebude respektovat žádné červené linie a že půjde do všeho, aby vraždila Palestince a vytlačila je z jejich země,“ řekl národní výkonný ředitel Rady pro americko-islámské vztahy Nihad Awad.

„Bidenova vláda již nemůže nadále umožňovat tyto genocidní válečné zločiny,“ dodal Awad. „Vyzýváme Bidenovu vládu, aby odsoudila nejnovější zločiny izraelské vlády, pozastavila financování izraelské armády a využila amerického vlivu k zajištění okamžitého ukončení genocidy.“

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

0
Vytisknout
1033

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024